Lindsay's Light House
Lindsay’s Light House

Aardbei rabarber crumble cake (GV - LV - CD)

aardbei rabarber crumble.jpg

Het rabarberseizoen is eigenlijk al gedaan (oogsten doe je best voor 21 juni, aangezien het oxaalzuurgehalte te hoog wordt nadien), maar misschien heb je nog wat porties in de diepvries. Je kan de rabarber ook weglaten en de hoeveelheid aardbei verdubbelen of vervangen door andere fruitsoorten die zich lenen voor confituur (aalbessen, rode bessen, abrikozen, pruimen, frambozen, peren,..)

We werken in 3 laagjes: bodem, fruit marmelade, crumble. Het eindresultaat is een stevige bodem met een zachte topping. Snij in repen of vierkante stukjes of laat in zijn geheel. Bewaar in de koelkast. Het wordt ook wat steviger door in de koelkast te liggen.

Recept:

 

Lees verder

Moussaka (GV - LV)

moussake.jpg

Lekkere ovenschotel op basis van aardappelen en mediteraanse groenten. Ik gebruik in deze versie zuiver rundsgehakt, welke je makkelijk kan vervangen door lamsgehakt, kippengehakt of tofugehakt (vegetarisch)

Recept voor 4 porties:

Lees verder

Witte saus (bechamelsaus) (GV - LV)

bechamel.jpg

De traditionele witte saus (bechamel saus) is op basis van tarwebloem & boter = roux. In Lindsay's natuurlijke keuken past dit niet (tarwegluten), dus ging ik op zoek naar een vervanger.

Op zich kan je witte saus ook maken met aardappelmeel (maizena) Het probleem stelt zich echter dat sausen die hiermee gebonden zijn, hun binding verliezen wanneer ze te lang koken en/of heropgewarmd worden. Omdat ik witte saus voornamelijk gebruik in ovengerechten (lasagne, moussaka, witloofrolletjes,...) is die methode dus geen optie. De saus koelt immers eventjes af en wordt dan terug verhit in de oven.

Ik ben uitgekomen bij havermeel. Aangezien haver vocht opslorpt en zo voor binding zorgt. Je moet wel een klein beetje nadenken waarvoor je de saus wenst te gebruiken. Hoe langer de kooktijd, hoe krachtiger de binding (het omgekeerde van maizena dus)

Wil je de saus onmiddellijk benutten, laat dan koken tot de gewenste dikte. Wil je de saus in een ovenschotel verwerken, laat hem dan net iets dunner dan je wilt bekomen. Door te staan (afkoelen) wordt de saus ook dikker, ook daar dien je rekening mee te houden. Het is een beetje experimenteren, maar eens je het doorhebt...heb je een prima alternatief gevonden! In het recept heb ik de hoeveelheid haver ten aanzien van melk aangegeven waardoor ik een sausdikte bekom die ik persoonlijk graag heb. Smaken verschillen uiteraard, misschien heb jij je saus liever wat meer of minder dik. Ook hier experimenteren dus...100% glad is de saus nooit, omdat haver niet oplost. Maar goed, als je klassiekers wilt evenaren in de glutenvrije keuken moet je imperfecties er nu eenmaal bijnemen.

Persoonlijk gebruik ik glutenvrije haver. Ik maak daar zelf meel van door het even in een blender of koffiemolen heel fijn te malen. Ben je tarwe intolerant ipv gluten intolerant, dan kan je speltmeel gebruiken. In dit geval laat de saus eventjes koken en heb je onmiddellijk een stabiele binding (hetzelfde alsof je gewone bechamel zou maken) RECEPT:

Lees verder

Kalkoenfilet met graanmosterdsausje en aardappel/boerenkool gratin (GV - LV)

kalkoenfilet met graanmosterd en gratin (3).jpg

Om je vingers af te likken! Gratin dauphinois op "gezonde wijze", verrijkt met boerenkool (vitaminen bom!) vergezeld van een fijn stukje kalkoen en een romige mosterdsaus.

Boerenkool is in principe een najaarsgroente, maar uit je eigen moestuin kan je deze nu al oogsten (onderste bladeren eerst). Tip: steek een uurtje in de diepvries alvorens te bereiden. Boerenkool is immers malser na de eerste nachtvorst (diepvriezer immiteert de vorst)

Kan je niet aan boerenkool geraken? Geen probleem....je kan ze vervangen door broccoli, courgette, spinazie of warmoes(goed laten uitlekken!)

Recept voor 4 personen:

 

Lees verder

Chocolademousse (GV - LV)

chocolademousse.jpg

mmmmmmmm.... zeg nu zelf...wie lust er geen chocolademousse? In deze versie vervangen we room door amandelroom en suiker door agave. Je proeft het verschil niet!

Opteer voor rauwe chocolade als je kan, hierin zijn alle natuurlijke anti oxidanten bewaard gebleven. Daarnaast is rauwe chocolade steeds gezoet met kokosbloesemsuiker (laag glycemisch) én zijn er geen onnatuurlijke toevoegingen (sojalecithine, emulgators, melkpoeder,...)

Wanneer je toch gewone chocolade gebruikt, kies dan voor biologische chocolade van minstens 72% (bij voorkeur gezoet met stevia)

Recept voor 6 porties:

Lees verder

[1]      «      22   |   23   |   24   |   25   |   26      »      [27]