Lindsay's Light House
Lindsay’s Light House
 
bechamel.jpg

Witte saus (bechamelsaus)

De traditionele witte saus (bechamel saus) is op basis van tarwebloem & boter = roux. In Lindsay's natuurlijke keuken past dit niet (tarwegluten), dus ging ik op zoek naar een vervanger.

Op zich kan je witte saus ook maken met aardappelmeel (maizena) Het probleem stelt zich echter dat sausen die hiermee gebonden zijn, hun binding verliezen wanneer ze te lang koken en/of heropgewarmd worden. Omdat ik witte saus voornamelijk gebruik in ovengerechten (lasagne, moussaka, witloofrolletjes,...) is die methode dus geen optie. De saus koelt immers eventjes af en wordt dan terug verhit in de oven.

Ik ben uitgekomen bij havermeel. Aangezien haver vocht opslorpt en zo voor binding zorgt. Je moet wel een klein beetje nadenken waarvoor je de saus wenst te gebruiken. Hoe langer de kooktijd, hoe krachtiger de binding (het omgekeerde van maizena dus)

Wil je de saus onmiddellijk benutten, laat dan koken tot de gewenste dikte. Wil je de saus in een ovenschotel verwerken, laat hem dan net iets dunner dan je wilt bekomen. Door te staan (afkoelen) wordt de saus ook dikker, ook daar dien je rekening mee te houden. Het is een beetje experimenteren, maar eens je het doorhebt...heb je een prima alternatief gevonden! In het recept heb ik de hoeveelheid haver ten aanzien van melk aangegeven waardoor ik een sausdikte bekom die ik persoonlijk graag heb. Smaken verschillen uiteraard, misschien heb jij je saus liever wat meer of minder dik. Ook hier experimenteren dus...100% glad is de saus nooit, omdat haver niet oplost. Maar goed, als je klassiekers wilt evenaren in de glutenvrije keuken moet je imperfecties er nu eenmaal bijnemen.

Persoonlijk gebruik ik glutenvrije haver. Ik maak daar zelf meel van door het even in een blender of koffiemolen heel fijn te malen. Ben je tarwe intolerant ipv gluten intolerant, dan kan je speltmeel gebruiken. In dit geval laat de saus eventjes koken en heb je onmiddellijk een stabiele binding (hetzelfde alsof je gewone bechamel zou maken) RECEPT:

 

30 gr haverbloem (of gewone tarwebloem voor wie ze liever traditioneel wenst)

40 gr boter

500 ml plantaardige mek (amandel, haver, soja,…)

1 koffielepel groentebouillon pasta of poeder (bij voorkeur zonder gist)

Peper, zout en nootmuskaat

1 eetlepel edelgist (kan ook zonder. Geeft een “kaasachtig” smaakje

 

Laat de boter smelten in een sauspannetje op een matig vuur

Voeg de haverbloem toe en laat al roerend binden en lichtjes koken

Voeg de melk toe en roer zodat de haver oplost

Voeg  groentebouillon en edelgist toe

Laat opkoken

Proef en voeg peper, zout, nootmuskaat toe naar eigen smaak

Laat koken gedurende een 5 tal minuten op een laag vuurtje

 

 Terug
Geplaatst: 12-08-2014 16:29:55